Arran Granollers

Arran Granollers

dissabte, 22 de setembre del 2012

Èxit en la presentació del documental "Operació Garzón"


Unes 150 persones van ser presents a l'acte d'homenatge als represaliats del 92 i que va servir per recordar uns fets silenciats per la premsa de llavors.

El presentador, el periodista de Granollers David Bassa , va recordar que les detencions d'independentistes prèvies als Jocs Olímpics de Barcelona, va ser una de les ràtzies repressives més salvatges des de la dictadura. David Bassa, expert en independentisme, és autor del llibre L'Operació Garzón. Un balanç de Barcelona '92 i també és un dels protagonistes del documental.

Posteriorment, va ser el torn de l'advocat August Gil Matamala que va parlar de l'Audiència Nacional, de la que va dir que era un tribunal especial amb lleis especials. També va comentar que la Llei Antiterrorista, és una llei poc garantista en drets i que facilita i emmascara la tortura al poder incomunicar els detinguts fins a 5 dies.


















Després d'aquests dos parlaments, va ser el moment de visionar el documental, que fa un repàs de la repressió prèvia als JJOO, les tortures i els judicis posteriors, amb colpidors testimonis dels fets.

Un poema va donar pas a la segona part de l'acte.
En Lluís Guix va parlar com a membre de la plataforma de suport que es creà a Granollers just després de les detencions. Aquesta plataforma s'encarregà de fer difusió de la detenció d'en Lluís Quintana i de buscar suports a la comarca. Va organitzar diferents actes i rodes de premsa, i va comptar amb les adhesions de diferents entitats i associacions de veïns de Granollers.

En Lluís Quintana, veí de Granollers i detingut al 92, va explicar la seva experiència personal. Parlà de com va ser detingut i posteriorment torturat per la Guàrdia Civil, i les seqüeles de salut que li va comportar.

Una altre represaliat de la comarca, l'Albert Serra veí d'Aiguafreda, i que havia sigut citat pel jutge Garzón a declarar a l'Audiència Nacional, també va explicar la seva experiència personal.

L'acte va acabar amb la intervenció d'en Ramon Piqué, detingut al 92 i president de l'Associació Memòria contra la tortura. Va repassar les diferents onades repressives que va patir l'independentisme des de l'inici de la transició, especialment les del 1981 i 1982. També va explicar el procés judicial que va dur a l'Estat Espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans. Aquest procés va acabar donant la raó als independentistes i condemnant l'Estat Espanyol per no haver investigat les tortures contra els independentistes catalans, essent una gran victòria de l'independentisme i de la lluita contra la tortura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada