Arran Granollers

Arran Granollers

dilluns, 25 de març del 2013

Aturem el Fracking! El jovent defensem el territori!


L’esgotament de les explotacions d’hidrocarburs convencionals i la pujada excessiva dels preus en aquest àmbit, ha fet moure les multinacionals americanes del sector a buscar alternatives per poder extreure petroli o gas. Així pren embranzida la tècnica de la fractura hidràulica -o Fracking- que representa l’enèssim esforç per part de les multinacionals que conformen l’oligopoli del sector per seguir especulant amb els recursos fòssils. Pretenen, d’aquesta manera, allargar l’agonia de l’actual model energètic,totalment caduc, amb la única finalitat de mantenir la seva hegemonia i privilegis dins el capitalisme, a costa, clarament del nostre territori.
Als Països Catalans els permisos i sol·licituds per aplicar aquesta tècnica al nostre territori segueixen endavant gràcies a que els partits com el PP, CIU i UpyD. Al Principat de Catalunya actualment hi ha tres grans àrees afectades amb permisos d’investigació a on hi trobem més de 8 comarques en perill. La zona més avançada fins fa poc era la concessió “Ripoll” la qual afectava a 82 municipis entre la Garrotxa, Osona i el Ripollès. A mitjans de Març, però la Generalitat es va veure obligada a deixar sense efecte la llicència concessionària de l’explotació -Teredo Oils- després de les mobilitzacions populars i el debat destapat per les activistes antifracking. Així,es va obligar la Generalitat a moure fitxa i compremetre’s a analitzar els perills d’aquesta pràctica. Malgrat aquesta petita victòria, que senta un precedent, ens dóna la raó i reafirma en la nostra lluita contra el Fracking, cal que tinguem presents les remarcables concessions de l’Alt Maestrat, els Ports i les de la Franja. I com a joves en defensa del territori seguirem plantant cara als diferents governs, administracions i agents econòmics i empresarials implicats fins a declarar els Països Catalans per complet llliures de Fracking.
Cal remarcar que estem parlant d’una tècnica que perfora i destrossa el subsòl de les nostres terres de forma que allibera els metalls pesants i material radioactiu que es troba en el terreny. A part d’això el fracking comporta sembrar uns compostos químics els quals enverinarien l’aigua, la terra i l’aire a on la vida de les persones, de la fauna i de la flora quedarien greument afectades.
Ens diuen que les prospeccions de gas i petroli no comporten una explotació però sabem que el fracking no és una cosa innòcua i que té unes responsabilitats dictades pel capitalisme. Veiem que un cop més les empreses multinacionals promotores del projecte només responen als interessos econòmics i a l’especulació dels recursos energètics. El capital i els seus interessos i l’estat burgès tornen a deixar de banda la veu de les classes populars i ens encaminen cap a la destrucció del territori a on vivim. Donant com a excusa la situació de crisi que ens trobem amb la promesa de que amb l’aplicació d’aquesta tècnica generarà ocupació i riquesa al país. Així doncs, el fracking no deixa de ser una part de la cara fosca dels mercats bursàtils i de la dictadura financera. La lluita contra el Fracking és, doncs, per a nosaltres una lluita innapel·lablement vinculada a la superació del sistema capitalista.
El problema es troba en el fet que el subministrament d’energia i la producció ha quedat concentrat en les mans d’uns pocs monopolis ben avinguts que conjuntament pacten el dictat de les polítiques energètiques dels diferents estats. Malgrat el context de crisi i els efectes sobre la recessió i la inflació a l’estat espanyol es segueix avançant cap a una privatització dels recursos naturals i fonts d’energia. Això a la pràctica ens porta , a les classes populars, a part d’una despossessió cada cop major dels nostres recursos, unes constants i cada vegada més denigrants pujades de preu d’aquests subministraments bàsics.
Davant d’aquests atacs al nostre territori per part de les grans empreses capitalistes cal que ens organitzem per gestionar els nostres recursos energètics i avançar cap a un model de desenvolupament polític, econòmic, social i humà sostenible.
Estem obligats a preservar el territori per tot el que ens ha donat, per això treballem en contra del fracking, de les diferents prospeccions de gas i petroli, de la dessecació de zones humides, de la privatització de les aigües, la destrucció del terra per la instal·lació de línies de l’AVE i la MAT, les instal·lacions faraòniques aque es preveuen al Barcelona World i contra totes les explotacions de territori que en facin d’unes contrades un paradís de diners pels empresaris capitalistes. I davant de totes aquestes agressions arreu del territori la resposta del jovent dels Països Catalans també serà organitzada i coordinada arreu del país. 
Perquè som conscients que pel futur de la nostra terra i el nostre poble, només lluitant tenim futur!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada